8 tips voor een succesvolle brainstorm

Een productieve brainstorm met je team kan echt voelen als een overwinning: iedereen verlaat de sessie met een energiek en enthousiast gevoel. De volgende tips en technieken helpen jou en je team een succesvolle brainstorm neer te zetten.


1. Formuleer een duidelijke probleemstelling

Wat is eigenlijk het probleem? Waarover gaan we brainstormen? Zorg dat het vraagstuk voor de brainstormsessie al duidelijk is en deel deze met het team. Formuleer het probleem helder en concreet gebruik geen vakjargon.

2. Volg de kudde niet 

Iets wat heel vaak voorkomt is ‘groepsdenken’. Wanneer jij van mening bent dat je een goed idee hebt, maar de meerderheid van de groep komt met een ander idee, neigen mensen er vaak naar om mee te gaan met de kudde. Doe dit niet! Groepsdenken vermindert de productiviteit, wat leidt tot een minder effectieve brainstormsessie. Wees daarom zo creatief mogelijk en wees er juist trots op dat jij een ander idee hebt dan de rest.

3. Kwantiteit over kwaliteit

Dit is juist het idee van een brainstorm: gooi zoveel mogelijk ideeën de groep in. Hierdoor heb je zoveel input dat de kans groter is, dat het idee er tussen zit. Zo’n ‘brain dump’ werkt het beste onder tijdsdruk. Stel een timer in van maximaal 10 minuten en moedig de deelnemers aan om binnen deze tijd met zoveel mogelijk ideeën te komen.

4. Stel het juiste team samen

Je zou denken: hoe meer mensen, hoe meer ideeën. Dit is natuurlijk waar, maar het is niet altijd effectief. Betrek mensen in je groep vanuit verschillende vakgebieden, invalshoeken en plaatsen in het bedrijf. Zorg ervoor dat je team niet groter is dan 7 personen, zo blijkt uit een onderzoek van Column Five. Op deze manier creëer je verschillende invalshoeken op het vraagstuk.

5. Ga even helemaal offline

Het klinkt logisch, maar toch doet bijna niemand het: helemaal offline gaan. Een effectieve en creatieve brainstorm werkt niet als je afgeleid wordt door berichtjes op je telefoon of laptop. Spreek daarom met alle deelnemers af dat ze hun telefoon uit of op stil zetten, zodat iedereen even betrokken is bij de brainstorm.


6. Kies een inspirerende ruimte

De ruimte waarin de brainstorm plaatsvindt is erg belangrijk. Een ruimte waar een conflict is geweest - zoals bijvoorbeeld je eigen kantoor - zorgt onbewust voor een negatieve associatie, wat de brainstorm kan hinderen. Om dit te voorkomen huur je bijvoorbeeld een brainstormruimte. Om het interne creatieve proces te bevorderen is een stilteruimte een goede optie. Door middel van een rustruimte kan het kwartje eerder vallen bij het team nadat het vraagstuk is geïntroduceerd.

Meeting Space 1A

7. Kies de juiste brainstormtechniek

Om het creatieve proces op gang te brengen kun je verschillende brainstormtechnieken gebruiken. Drie van deze technieken zijn: ‘Woordenstorm’, Zeg ‘Ja, en..’, en ‘maak een mindmap’. Een woordenstorm is een creatieve manier om het team op nieuwe ideeën te laten komen. Een teamlid schrijft een woord op dat bij het brainstormonderwerp past en laat deze langs alle deelnemers gaan. Zij schrijven het eerste op wat in ze opkomt. 

Zeg ‘Ja, en..’ is een techniek die gebruikt wordt door improvisatie comedians om een grappig verhaal te creëren. Een teamlid begint met een zin, een ander teamlid gaat verder met deze zin door ‘ja, en..’ te zeggen. Op deze manier bouwt het team voort op elkaars ideeën en ontstaan er nieuwe inzichten. De derde techniek kent iedereen, maar is daardoor niet minder effectief: maak een mindmap. Soms is het eerste idee wat in de groep gegooid wordt niet het beste idee, maar zorgt het wel voor inspiratie bij de deelnemers. Deze denkwijze is goed te activeren met behulp van een mindmap. Het team begint met een idee, en trekt vanaf hier lijntjes naar subideeën. Een mindmap is een fijne ondersteuning voor teamleden die visueel denken.

8. Sluit de brainstorm duidelijk af 

Bundel soortgelijke ideeën voordat de sessie voorbij is en kies gezamenlijk de beste bundels. Het team is na deze stap klaar, maar de organisators nog niet. Stuur binnen een week de gedocumenteerde brainstorm naar het team. Het documenteren van de brainstorm kan schriftelijk of door middel van foto’s. Een combinatie hiervan geeft de brainstormsessie het beste weer. Uiteindelijk kiest de organisator van de brainstorm zelf of met een klein team welke ideeën de probleemstelling het best kunnen oplossen.

Kom je er niet uit?

Wij staan voor je klaar

Bel met Marrit