Van 5 keer per week van huis naar kantoor, naar 5 keer in de week kantoor in huis. Het coronavirus veranderde voorgoed onze manier van werken. Overleggen gebeurt vooral online en dat zal in de toekomst grotendeels ook zo blijven. Maar hoe communiceer je zo effectief mogelijk via een scherm? Non-verbale communicatie speelt hierin een cruciale rol. Hoe? Dat lees je in deze blog.
Veel voorkomende problemen tijdens online meetings
Het is een flinke overstap: van live naar online communiceren. Er zijn veel online communicatietools waarmee je in contact kunt komen met collega’s, zoals: MS Teams, Google Meet en Zoom. Online meetings zijn tijdbesparend, maar het brengt ook nadelen met zich mee. Allereerst is een goede internetverbinding cruciaal voor een soepele vergadering. Daarnaast kunnen achtergrondgeluiden erg storend zijn. Als dan ook nog verschillende mensen tegelijk gaan praten, wordt het al snel chaotisch worden. Hoe meer mensen in een meeting zijn, des te belangrijker dat er een goede structuur in zit. Een scherm beperkt sociaal-menselijk contact, terwijl dat zo belangrijk is. Juist online! Non-verbale communicatie is moeilijk af te lezen via een scherm en dat levert nog weleens misinterpretatie of miscommunicatie op.
Wat is non-verbale communicatie?
Non-verbale communicatie zijn alle uitwisselingen van boodschappen tussen mensen via niet-talige signalen en tekenen. Hierbij draait het om de houding, uitstraling, gezichtsuitdrukkingen, intonatie, spreektempo en emotie in de stem. Dit zijn allemaal voorbeelden waarbij woordgebruik niet meetelt. Waarom is non-verbale communicatie dan zo belangrijk wanneer we contact maken met elkaar? Uit onderzoek blijkt dat 90% non-verbaal gecommuniceerd wordt en 10% verbaal. Dit verklaart ook waarom communiceren via een scherm lastig is: de non-verbale communicatie is beperkt. Je kunt anderen minder goed lezen, omdat je voornamelijk verbaal communiceert. Dit is minder krachtig dan in combinatie met non-verbale signalen. Daarom voelt een meeting al snel minder persoonlijk en is de kans op het gevoel van betrokkenheid kleiner.
Hoe kan non-verbale communicatie ingezet worden tijdens een online meeting?
Een meeting doe je meestal alleen, waardoor je bij voorbaat al het idee hebt dat je minder in contact bent met de ander. Het maken van oogcontact is niet mogelijk en gebaren kun je minder goed zien. Of toch wel? Paul Hills bedacht gebruik te maken van handgebaren tijdens een online meeting om het non-verbale aspect te vergroten op beeld. Je kunt hierbij denken aan het opsteken van een duim wanneer je het met iemand eens bent of als waardering. De handgebaren versterken het groepsgevoel en leiden tot meer betrokkenheid. Laat je voor je volgende meeting inspireren door deze techniek. We zijn benieuwd of het jouw meeting effectief en georganiseerder maakt! Bekijk de handgebaren hieronder.